Hyvä tietää

Kysymyksiä ja vastauksia kohopainosta

Olemme koonneet usein toistuvia kysymyksiä liittyen kohopainamiseen.
Jos mietit mitä kaikkea voi tehdä ja miten parhaiten onnistun, täältä löydät vastauksia.
Voit myös laittaa sähköpostilla tiedusteluja, jos et ole varma miten pitäisi toimia.

Mitä on letterpress?
Letterpress eli suomalaisittain kohopaino on painotekniikka, jossa painettava pinta on koholla. Koholla oleva pinta voi olla metallikirjakkeessa tai nykyään useammin painolaatassa, jolloin painettava aineisto voidaan suunnitella ja toteuttaa tietokoneella.

Kun kohopainolla painetaan kovemmilla puristuksilla saadaan painojälki painumaan enemmän tai vähemmän paperin pintaa syvemmälle. Mitä paksumpi paperi, sitä paremmin efekti saadaan toistumaan.

Miksi juuri kohopaino, miksei offset- tai digipaino?
Kohopaino erottuu massasta varmasti jo pelkästään syvälle puristetun painojäljen ansiosta. Kohopaino on yli 500-vuotta vanha tekniikka sen painojälkeen ei hienoinkaan nykytekniikka kykene, varsinkaan painamaan yhtä paksulle paperille.
Kyse on myös lisäarvosta, mitä ja miten halutaan viestiä. Paksulle cotton-paperille painettu käyntikortti tai kutsu sävähdyttää varmasti ja se säästetään.

Mitä kohopainossa yleensä painetaan?
Meidän kohopainossa painetaan painetaan enimmäkseen todella paksulle ja laadukkaalle paperille. Kun siihen yhdistetään painojälki joka painunut syvälle paperiin ja lisänä tehostefoliointi, saadaan painotuotteita joilla luodaan tai vahvistetaan yrityksen identiteettiä, brändiä, kun halutaan tehdä vaikutus. Tälläisiä tuotteita ovat mm. käyntikortit, lomakkeistot, kutsut, kortit jne.

Mitä tälläinen erikoispainaminen maksaa?
Hinnoissa on laaja skaala riippuen paperista, koosta, painosmäärästä ja värillisyydestä. Alkuunlähtökustannuksia tulee aina tietty määrä, joten mitä enemmän samaa tuotetta painetaan, sitä halvemmaksi yksikköhinta tulee. Esimerkkinä voisi sanoa käyntikortin, jossa hinnat yksivärisessä kortissa ovat alkaen n. 170-190€. Hääkutsuissa ja muissa korteissa alkaen n. 170€. Hintoihin lisätään arvonlisävero 24%.

Millainen tyyli tai suunnittelu kohopainossa toimii parhaiten?
Parhaiten toimii suhteellisen ohuet kirjainleikkaukset, niillä saadaan kaikista parhaiten painettua syvälle paperiin. Paksummissa kirjaintyypeissä, erityisesti pienessä pistekoossa menevät helposti kirjaimissa olevat välit tukkoon, esim. pienet a ja e -kirjaimet. Huonoin vaihtoehto on, että samalla painetaan hyvin paksua ja ohutta tekstiä, tällöin jompi kumpi kärsii. Toki ne voidaan painaa erikseen, mutta se taas lisää kustannuksia.

Kuinka pientä tekstiä voi painaa?
Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, koska kirjainten x-korkeus vaihtelee suuresti. Joissain tyyleissä toistuu hyvin 7 pt:n kokoinen, kun taas toiset vaativat yli 10 pt:n koon. Linjojen paksuudessa 0,3 pt on jo aika varma ratkaisu, se näyttää yleensä letterpresspainettuna ohuemmalta kuin muissa tekniikoissa.

Millainen paperivalikoima teillä on?
Paperivalikoimamme on keskittynyt laadukkaisiin ja erittäin paksuihin materiaaleihin, sellaisiin jotka toimivat kohopainossa erityisen hyvin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki paperilaadut ovat mattapintaisia.
Eri paperilaatuja on hieman toistakymmentä. Suurin osa papereista on 530g-700g, jotka ovat paksuudeltaan millin molemmin puolin. Lähes kaikki paperit ovat joko 100% cotton tai 100% kierrätysmateriaalia.

Voiko painaa mustalle tai muulle värilliselle paperille?
Kyllä voi, mutta aina se ei välttämättä toimi odotusten mukaisesti. Peittävienkään painovärien opasiteetti ei riitä tekemään hyvää valkoista jälkeä mustalle tai tummalle materiaalille. Parhaiten toimii valkoinen kuumafoliointi, malleja näet foliointi -valikosta.
Parhaimman jäljen saa metallic hopealla, joka ei loista mustassa hopeana vaan lähentelee vaaleaa harmaata. Metallikultaväri toimii myös hyvin, jolloin kullan kiilto jää nätin himmeäksi.  Musta väri mustalla toimii joissain tapauksissa, samoin valkoinen väri valkoisella paperilla.

Entä värillisyys, voiko painaa moniväritöitä?
Kohopainossa jokainen väri vaatii oman painolaatan ja painokerran. Kohdistustarkkuus ei myöskään ole millin sadasosissa, joten eri värien puskuun painamista emme suosittele.
Värejä voidaan painaa vaikka kuinka paljon, mutta se ei taloudellisesti ole kovin järkevää. Yleisimmin painetaan yksi- ja kaksiväritöitä.

Miten isot tasaiset värit toistuvat?
Vaihtelevasti. Isojen tasaisten väripintojen painaminen ei ole kohopainon vahvoja puolia. Isoja pintoja ei välttämättä saada ihan tasaiseksi, vaan siihen voi jäädä pientä kohinaa tai epätasaisuutta. Mutta tämä efekti vaan korostaa yksilöllisyyttä, letterpress on käsityötä ja siinä saa näkyä käsityön leima.

Mitkä värit ovat käytössä?
Käytössä ovat kaikki normi prosessivärit cyan, magenta, keltainen ja musta sekä Pantone-värit. Koska käytämme ainoastaan mattapapereita, värit pitäisi valita Pantone Solid Uncoated -kartasta. Sekoitamme käsin kaikki Pantone sävyt.

Eikö saa ollenkaan kiiltäviä värejä?
Ei painamalla, käytämme painovärejä joilla tulee ainoastaan mattapintaa. Jos halutaan kiiltoa tehosteeksi, niin foliointi on ehkä järkevin vaihtoehto.

Voiko paperiin painaa kokonaan ilman värejä?
Kyllä voi ja se on aika suosittu tapa tehdä erilaisia tehosteita, tätä menetelmää kutsutaan sokeapainatukseksi. Sokeapainatuksessa painetaan normaalisti painolaatalla mutta ei käytetä ollenkaan painoväriä. Paperiin jää jälki pelkästään puristuksesta.

Mitä on preeglaus?
Preeglaus on sitä mihin monet sekoittavat kohopainon. Preeglaus tarkoittaa sitä kun paperin joku osa, esim. logo on koholla paperin pinnasta. Tähän tarvitaan kaksi painolaattaa, uros ja naaras-laatta, joiden välissä preeglattava alue puristuu paperista koholle.


Mitä kaikkea te muuta teette?
Painamisen lisäksi teemme painotuotteisiin lisäefektejä mm. folioimalla, stanssaamalla, nuuttaamalla, stiftaamalla, numeroimalla, wire-sidonnalla, perforoimalla. Sidomme myös perinteisin menetelmin käsityönä kirjoja. Kannattaa kysyä jos on jotain spesiaalia mielessä.

Saako teiltä myös graafisen suunnittelun?
Pääsääntöisesti lähdetään siitä että asiakkaalta tulee painovalmis aineisto. Pieniä töitä kuten kutsukortteja suunnittelemme mielellään, josta annamme erikseen hinnan.

Millaisesta tiedostosta voitte painaa?
Aineiston pitäisi olla mieluusti ammattiohjelmistolla tehty, eli Adobe Illustrator tai Adobe InDesign -ohjelmalla ja siitä tuotettu PDF-tiedosto, jossa kaikki fontit on konvertoitu poluiksi. Meidän pitää päästä vielä muokkaamaan aineistoa, jotta voimme tehdä painolaatat. Microsoftin office-paketin tiedostoja tai niillä tehtyjä PDF-tiedostoja emme ota vastaan, muuta kuin sopimuksesta. Tällöin veloitamme erikseen aineiston muokkauksesta painokuntoon.

Millainen toimitusaika teillä on?
Riippuen hieman työn vaativuudesta ja laajuudesta normaali toimitusaika on 7-10 päivää. Tästä voidaan tietysti asiakkaan kanssa neuvotella, mutta digitaalisten pikapainojen aikatauluihin emme kykene. Toimitustapana on yleensä Posti tai Matkahuolto.

Saako teiltä paperi- tai painonäytteitä?
Ilman muuta, lähetämme mielellämme yksittäisiä näytteitä tai näytevihkomme jossa on kaikki paperimme paino- ja foliointinäytteineen.

Voiko teille tulla vierailulle?
Tervetuloa! Näytämme ja kerromme oikein mieluusti miten kohopaino toimii ja miten painotuotteet valmistuvat. Samalla voit saada hyviä vinkkejä.

Kiinnostavaa, miten pääsemme yhteistyössä alkuun?
Kannattaa laittaa sähköpostia, olemme monesti keskittyneet työntekoon ja emme ehdi vastaamaan puhelimeen. Kerro mitä olisit teettämässä ja kysy hinta-arviota. Siitä se sitten lähtee rullaamaan eteenpäin. Autamme mielellämme aineiston teossa ja teknisissä kysymyksissä.

Jos et löytänyt mieleistäsi kysymystä / vastausta, laita viestiä [email protected] niin kerromme lisää.